Aquarel

De wadden

In deze blog wil ik het met je hebben over aquarelleren. Schilderen met aquarelverf is misschien wel het moeilijkst van alle verfsoorten. Dit, omdat het vaak niet te voorspellen is wat er gebeurt. Lastig maar juist ook weer leuk en spannend! Met olie- of acrylverf maak je een verfstreek en die staat dan op de plek waar je hem hebben wilt. Met aquarelverf kan dit ook maar dan moet je heel weinig water gebruiken en dan behandel je de verf toch meer als acrylverf. En de charme van aquarel is juist om het water z’n gang te laten gaan.

Zelf heb ik veel aquarellen gemaakt. In het begin is het vooral experimenteren. Maar oefening baart kunst! Een schilderijtje waar ik nog steeds blij mee ben zie je hierboven. Deze aquarel heb ik jaren geleden gemaakt tijdens een schildervakantie op de Wadden. Het water op de afbeelding is vrij woest, ook de lucht oogt onstuimig! Het woeste van het water wordt nog geaccentueerd door de opspringende golf links van het midden. Hier was ik blij verrast dat het zo uitpakte. Dit is dus wat ik bedoel met “het spannende” van aquarelverf. Zie je dit zo gebeuren, blijf er dan meteen van af: niets meer aan doen! Als ik nu weer naar deze aquarel kijk herinner ik me deze leuke leerzame vakantie weer. We waren met een stuk of tien cursisten en werkten en sliepen op een prachtig zeilschip. De eigenaren van het schip, een echtpaar, Jan Velthuis en Rini Bus, beiden kunstenaars, waren onze docenten. Ik heb even gekeken op internet en zie dat ze nog steeds schildervakanties organiseren. Ook dit jaar staan ze op het programma, maar ja, of het door kan gaan…De sfeer aan boord was geweldig en aan wal ook: de Claerkampster Cloosterbitter op Schiermonnikoog smaakte voortreffelijk! Een mooie herinnering.

Misschien ben jij al bezig met aquarel of krijg je zin om te beginnen? Een groot voordeel is, dat het zeg maar praktisch wel makkelijk is. Je hebt niet per se een schildersezel nodig. Een aquarelblok is handig en verder heb je een kwast, verf, een potje met water en een schilderslapje nodig. Je kunt aan tafel schilderen of buiten op een bankje met het aquarelblok op je schoot. Leg als beginner de lat niet te hoog, meteen een landschap maken moet je niet willen. Voel je eerst vrij om een beetje te experimenteren met de verf en het water. Laat je verrassen door wat er in deze samenwerking van jou met de verf en het water gebeurt. Op internet zou je filmpjes kunnen zoeken waarin iemand laat zien hoe hij of zij een aquarel maakt. Het allerleukste is natuurlijk een fysieke cursus maar ja, de corona….Mocht het mogelijk zijn dan zou ik je een schildervakantie van harte willen aanbevelen. Op internet worden er diverse aangeboden. Kijk ook wat bij je budget past. Buitenlandse schildervakanties zijn meestal prijziger. Als je aan de slag bent gegaan en je wilt je ervaringen met mij delen, vind ik dat altijd leuk!

3 gedachtes over “Aquarel

  1. Zeer aangenaam met interessante weetjes wat betreft het schilderen met waterverf. Mijn partner is onlangs begonnen met deze vorm van schilderen, en zoals je weet te vernoemen, oefening zal haar kunsten verbeteren.

  2. Wat leuk dat je reageert op mijn blog Aquarel. Hartelijk dank. Mocht je iets willen weten, stel gerust je vraag. Vriendelijke groet, Linda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s