Wel of geen lijst?

Een lijst om een schilderij dient ter bescherming van het schilderij. Daarbij moet een lijst iets toevoegen aan een schilderij. Het moet bij een schilderij passen, het schilderij uit de verf laten komen! Een goede lijst kiezen is nog niet makkelijk: Welk materiaal kies je, welke kleur, kies je voor strak of juist klassiek? Het is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Maar het moet zeker niet zo zijn dat een lijst de aandacht van het schilderij afleidt. Een advies van een lijstenmaker of van de kunstenaar zelf kan nuttig zijn. Een lijst om een schilderij van een oude meester is vanzelfsprekend, vind ik. Maar voor de moderne kunst geldt dit zeker niet. Veel abstracte schilderijen hebben geen lijst nodig. Voorwaarde is wel dat de zijkanten van het doek netjes zijn afgewerkt. Dat wil zeggen dat ze geschilderd zijn in een kleur die bij het schilderij past.

Zelf had ik een keer ten behoeve van een expositie een lijst om één van mijn schilderijen laten maken. Toen het af was en ik het schilderij op ging halen voelde ik bij het zien van het resultaat totaal geen vreugde. Ik heb het eerst zo gelaten en het werk met de lijst op de expositie gehangen. Eenmaal weer thuis keek ik nog eens goed naar mijn schilderij en kreeg het behoorlijk benauwd. Het leek of het schilderij schreeuwde: bevrijd mij!!! Toen kon ik nog maar een ding doen: het schilderij ontlijsten! Wat een opluchting dat de lijst weg was! Voor wie het interesseert, het ging om Fantasy 4.