Abstract schilderen

Altijd al een abstract schilderij willen maken, maar geen idee hoe? Misschien kun je eens een collage proberen. Trouwens, voor iedereen die daar zin in heeft leuk om te doen, denk ik. Hoe dit aan te pakken, dat wil ik nu graag voor je beschrijven:

Zorg dat je een tijdje niet gestoord kunt worden, zodat je je helemaal op het schilderen kunt concentreren: het is echt jouw moment!

Benodigdheden: palet (of bord), acrylverf, acrylpapier (liefst blok), verschillende maten kwasten (eventueel paletmes), potje(s) met water en een schilderslap. Andere verf kan ook, maar zorg in ieder geval voor stevig papier. Je kan ook een paletmes gebruiken, maar als je nog geen of weinig ervaring met schilderen hebt, kan je beter beginnen met een kwast.

Belangrijk is dat je de kleuren waarmee je wilt gaan schilderen van tevoren met zorg uitzoekt. Ze moeten goed te combineren zijn. Begin niet met te veel kleuren. Zorg zeker voor wit, zodat je de kleuren kan mengen om lichtere tinten te krijgen.

Geef het papier eerst een egale kleur, bijvoorbeeld ultramarijn blauw, cadmium rood of sapgroen. Doe dit met een brede kwast. Zorg dat de ondergrondkleur heel goed droog is voor je hier verder op gaat schilderen.

Voor mijn eigen collage heb ik gewerkt met de kleuren sapgroen, ultramarijn blauw, permanent rood en titanium wit. De ondergrond heb ik met een brede kwast sapgroen geschilderd. Toen de ondergrond droog was ben ik verder gegaan met een paletmes, Alle drie de kleuren (dus ook de ondergrondkleur sapgroen) heb ik gemengd met wit om lichtere tinten te krijgen. Permanent rood en ultramarijn blauw heb ik gemengd om verschillende paarse tinten te krijgen, ook weer met toevoeging van wit. Voeg je hier meer rood toe, dan krijg je een roodpaarse en bij meer blauw een blauwpaarse tint.

Voel je vrij tijdens het schilderen, het hoeft geen perfect schilderij te worden, je gaat straks de interessante stukjes eruit knippen. Schilder het schilderij niet dicht, laat de ondergrondkleur op diverse plekken onbeschilderd, zodat je het meeneemt in de compositie. Je kunt kleuren van tevoren mengen, maar mengen kan ook rechtstreeks op het doek. Als je vindt dat je het papier genoeg beschilderd hebt, laat het dan heel goed drogen. Knip met een schaar de stukken uit. Varieer hierbij in vorm en grootte. Om de geschikte stukken op te sporen kan je raampjes in verschillende grootten van rechthoeken en vierkantjes maken en dat over het beschilderde papier bewegen.

Als je de interessante stukjes hebt verzameld neem je een nieuw wit vel (acryl)papier. Leg de stukken die je geschikt vindt zodanig op het papier tot er een goede compositie ontstaat. Ga net zo lang door tot je tevreden bent over de compositie. Neem vooral de tijd hiervoor. Als je geen inspiratie voelt, ga dan op een ander tijdstip verder.

Veel plezier! Als je vragen hebt, mail me gerust, of , en dat zou ik heel leuk vinden, stuur me een foto van je collage!